Mrazák je rozhodně jeden z nejlepších způsobů, jak prodloužit životnost potravin. Výhodou je, že se zamrazením neznehodnocují živiny a vitamíny. Proto je ideální tímto způsobem uskladnit ovoce, zeleninu, maso, ale také pečivo. Existují však potraviny, kterým mráz rozhodně nedělá dobře. Znehodnocuje se totiž jejich kvalita a chuť, v některých případech může jít dokonce o zdraví. 

Rýže, brambory a těstoviny

Rýži a těstoviny sice do mrazáku dát můžete, po rozmrazení jsou však kašovité, rozmočené a ztrácí chuť. Mráz nevadí ani uvařeným bramborám, přeci jen například hranolky se v podobné formě i prodávají. Horší je to ale se syrovými bramborami, ty jsou totiž po zmrazení zrnité. Nejdříve je proto uvařte a vložte do nádob určených pro uskladnění v mrazáku, radí web CNET.

Čerstvá rajčata, okurky a salát

S rajčaty je to stejné, jako s bramborami. Tepelně zpracované jsou na zmrazení vhodné, čerstvá rajčata ale opravdu tímto způsobem neuskladňujte. Po rozmrazení budou slizké a jejich chuť nebude vůbec dobrá. Mráz škodí také okurkám. Ty jsou chutné a křupavé jen čerstvé, po rozmrazení už ale takové nebudou. Totéž platí pro listový salát.

Pixa Bay

Ilustrační foto | FOTO: Pixa Bay

Majonéza a omáčky

Majonéza musí být vždy čerstvá, aby měla krémovou konzistenci a svou typickou chuť. Zmrazení způsobí, že se v ní vytvoří hrudky a změní se také její barva. S mrazákem se nekamarádí ani omáčky. Obzvláště takové, které jsou zahuštěny moukou nebo obsahují smetanu. Obvykle se z nich totiž stane hrudkovitá směs.

Mléko, sýr a jogurt

Mléko má ve zvyku se rychle kazit. Zmrazením ale jeho životnost rozhodně neprodloužíte, naopak ji spíše zkrátíte. Rozmrazené mléko je vodnaté a svou chutí rozhodně oblíbený nápoj připomínat nebude. V jogurtech a zakysané smetaně se pak po vytažení z mrazničky vytvoří hrudky, do mrazáku nepatří ani tavené a smetanové sýry. Změní totiž zvou strukturu a rozhodně nebudou tak dobré.

Vejce

Čerstvá vejce po zamrazení zvětší svůj objem a hrozí, že jejich skořápka praskne. Pokud potřebujete vajíčka zmrazit, uvařte je nebo je rozdělte na žloutky a bílky a dejte do sáčku.

Smažená jídla

Velké množství smažených produktů je dostupných v supermarketech, jejich kvalita a chuť ale rozhodně není stoprocentní. Samozřejmě existují značky, které to dokážou opravdu dobře a rozdíl ani nepoznáme. V mnohých případech však máte pocit, že je olejem nasáknuté celé jídlo. Představte si, že dáte zmrazit řízek v trojobalu. Jaký si myslíte, že bude?

Pixa Bay

Ilustrační foto | FOTO: Pixa Bay

Jednou rozmrazené maso

Obecně platí, že rozmrazení a opětovné zmrazení potravin není ideální. Mohou se v nich vytvořit bakterie a být zdraví škodlivé. Například maso se navíc vysuší. Důvod je jednoduchý – při rozmrazení ztratí vodu. Raději ho naložte do olejovo-česnekové marinády a dejte do lednice.