Po konci pandemie nás zřejmě nečeká nic dobrého. Podle expertů mezinárodní poradenské společnosti udeří v Česku velká inflace. Už nyní je jisté, že hlouběji do kapsy sáhneme například při návštěvě restaurací. Ty totiž podle předpokladu Asociace malých a středních podniků a živnostníků chystají zdražování až o dvacet procent.

Češi si musí po pandemii připravit na tak rychlé znehodnocování svých úspor, na jaké absolutně nejsou zvyklí,“ varuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podle expertů poradenské společnosti PwC může spotřebitelská inflace v Česku vystoupat až na deset procent. „Takové tempo růstu cen Češi naposledy pocítili v létě roku 1998. Celá jedna generace tak vůbec nemá s takovým růstem cen zkušenost,“ upozorňuje ekonom.

Zdražení až o dvacet procent chystají při otevření po pandemii hospody a restaurace v ČR. Vyplývá to z předpokladu Asociace malých a středních podniků a živnostníků. „Budou se snažit dohnat ztracené tržby. Zároveň se budou snažit využít euforie natěšených zákazníků a jejich ochoty utrácet více než dříve i z důvodu jisté sounáležitosti s podnikateli v gastronomii,“ vysvětluje Kovanda.

Podle něj však pandemie naučila Čechy oblíbené pivo konzumovat doma. „Je otázka, zda budou ochotni vyšší ceny tolerovat i po odeznění prvotní euforie z otevření hospod,“ doplnil ekonom.