Zaměstnanci potravinářských firem pracují kvůli koronaviru mnohdy i 14 hodin denně, prozradila prezidentka potravinářské komory Dana Večeřová. Někteří výrobci proto nyní žádají o pomoc.
„Výroba je zatím plynulá a zásobování probíhá standardně. V potravinářských firmách běží výroba ve třísměnných provozech, šest a půl dne v týdnu. Řada pracovníku zůstává v práci dvanáct až čtrnáct hodin,“ informovala na Facebooku prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová.
Podle ní dělají výrobci vše proto, aby byly obchody plynule zásobovány a lidé se tak dostali ke všem potravinám v množství, na které jsou zvyklí.
Potravinářská komora se podle Večeřové snaží ve spolupráci s ministerstvem zemědělství zajistit pro zaměstnance v potravinářství alespoň nejnutnější desinfekci a ochranné pomůcky.
„Zdá se mi, že úsilí lidí v potravinářském a zemědělské sektoru je bráno jaksi jako samozřejmost. Nikdo nevyzývá k tomu, aby se lidem ve výrobě, na polích, ve stájích, ale i za pultem obchodů zatleskalo a veřejně poděkovalo,“ napsala šéfka komory.
Koronavirus a práce: Právníci řekli, co vám může firma nařídit a na co máte nárok
Mimořádná opatření, která nařídila kvůli koronaviru vláda, mají zásadní dopad na zaměstnance i zaměstnavatele. Co znamená karanténa? Co dělat, ...
Večeřová proto prosí vládu a spotřebitele, aby společně s lékaři, sestřičkami, záchranáři, hasiči, policisty a švadlenami, mysleli také na zemědělce a zaměstnance v potravinářské výrobě. „Nestojí sice v první linii boje, ale právě tuto první linii podporují a zásobují, aby neodpadla. Možná zbytečně tiše a bez pompy, ale spolehlivě,“ dodala.
Hledáte práci? Pokud někdo chce pomoci i vlastníma rukama, může kontaktovat přímo Svaz průmyslu a cestovního ruchu ČR. V případě zájmu o práci v potravinářském průmyslu stačí zaslat své kontaktní údaje na email [email protected]. Zástupci svazu následně tyto informace zašlou některé z firem v místě bydliště. „K práci není nutný potravinářský průkaz, stačí čestné prohlášení o bezinfekčnosti,“ upozorňují. |