Asi každý by si přál být na světě co nejdéle. Vědci z Harvardské univerzity se domnívají, že objevili ideální návod na to, jak si zkvalitnit a prodloužit život. Pokud však čekáte dlouhý seznam rad a zákazů, jste na omylu.

Podle odborníků stačí, pokud si do svého denního jídelníčku zařadíte tři porce zeleniny a dvě porce ovoce, informuje britský Daily Mail. Důvodem je fakt, že nikoli drahé krémy či výživové doplňky, ale právě ovoce a zelenina je zásadním zdrojem výživných látek, které každý den potřebujeme přijmout.

Epidemiolog a odborník na výživu doktor Dong Wang se svým týmem shromáždil dvě rozsáhlé databáze a šestadvacet studií, které přímo naznačují souvislost mezi zdravým stravováním a dlouhověkostí.

Podle jejich zjištění bylo u lidí, kteří se řídili radou sníst dohromady pět porcí zeleniny a ovoce denně, až o 13 procent nižší riziko předčasného úmrtí v důsledku zdravotních komplikací. O 12 procent se snížila pravděpodobnost úmrtí v důsledku srdečního onemocnění a až o 35 procent nižší pak byla pravděpodobnost úmrtí na onemocnění dýchacích cest. Možnost úmrtí na rakovinu podle vědců poklesla o 10 procent.

Experti se shodují, že nejlepší volbou je na antioxidanty bohaté bobulové ovoce, druhy bohaté na vlákninu a zelená listová zelenina. Dokážou totiž chránit naše buňky před poškozením volnými radikály, tedy nestabilními molekulami, které jsou odpadem různých biologických procesů.

Volné radikály urychlují stárnutí a lidský organismus je nedokáže vyloučit. Oxidace navíc způsobuje záněty, které zhoršují všechny typy chronických onemocnění, způsobující předčasná úmrtí.