Napadlo vás někdy, že to, co jíte, se může projevit i na výkonu vašeho mozku? Některé vitamíny pomáhají bystrému myšlení a posilují paměť. Co dobrého si dát, aby nám to pálilo?
Optimální funkce mozku závisí na stavu a výkonnosti nervových buněk, což úzce souvisí s kvalitou výživy, které se jim dostává. Vitamíny A, B1, C a E chrání nervové buňky před poškozením oxidací, což je chemický proces, který způsobuje stárnutí.
Vitamín A najdeme kromě masa nebo vajec také v barevné zelenině, například mrkvi nebo špenátu. B1 je obsažen v obilovinách nebo vnitřnostech. Vitamín C obsahuje především ovoce – pomeranče, černý rybíz, citrony nebo jahody, velké množství je ho také v zelí. Vitamín E pak najdeme v rostlinných olejích, živočišných tucích, obilných klíčcích nebo hovězím mase.
Jak přišel Bill Gates k bohatství? Otec Microsoftu prozradil recept na úspěch
Připadá vám, že se vám nic nedaří, panikaříte z představy dalšího selhání a vedle ostatních si připadáte méněcenní? Nízké sebevědomí trápí mnoho ...
Vitamín B5 je nezbytný pro tvorbu chemických látek, které posilují paměť. Nejvíce je obsažen v mléku, vaječných žloutcích, kvasnicích, játrech, hovězím mase nebo brokolici.
Vitamín B6 je nepostradatelný pro tvorbu látek, které podporují soustředění, spánek, souvislé myšlení a také ovládání pohybů. Najdeme ho ve vepřovém mase, rybách, vaječných bílcích, zelí, špenátu, banánech, avokádu, bramborách či celozrnném pečivu.
Řešte problémy správně. Vyhněte se chybě, kterou dělají ostatní
S problémy se každý z nás setkává snad denně. Někdy může jít o malichernosti, jindy to může být otázka života a smrti. Všechny problémy mají ale ...
Vitamín D podporuje vznik elektrických signálů mezi jednotlivými nervovými buňkami. Tělo si jej dokáže vytvořit samo ze slunečního záření. Obsažen je také v tučných mořských rybách, vejcích, mléku nebo játrech.
Nervové buňky i cévy udržíte zdravé tím, že nahradíte nasycené tuky nenasycenými. Snažte se mít zdravý a vyvážený jídelníček a snižte konzumaci potravin s vysokým obsahem škrobu, cukru a živočišných tuků.
Autorem je Ing. Marek Pavlík, Ph.D., bývalý ředitel strategie společnosti M.C.TRITON, člen Katedry veřejného práva a veřejné správy vysoké školy CEVRO Institut, člen dozorčí rady Klubu zaměstnavatelů, je autorem nebo spoluautorem odborných publikací, pravidelně přispívá do odborných periodik. |