Tak jako k českým Vánocům neodmyslitelně patří kapr, bramborový salát a cukroví, Britové si své svátky nedokáží představit bez typického pudinku. A právě o recept na něj se podělila britská královská rodina na svém Twitteru.

Tradiční vánoční pudink se skládá především ze sušeného ovoce, vajec, mouky, loje, koření a alkoholu. Stejně jako u našeho bramborového salátu se ale jednotlivé recepty liší. Každá rodina má totiž svůj vlastní, na který nedá dopustit. Tradiční pochoutka se připravuje dlouho před Vánoci, a tak už je nejvyšší čas se do jeho výroby pustit.

Pudink zraje minimálně měsíc, ovšem někdy klidně i celý rok. Na míchání směsi se podílela celá rodina, každý člen se při přípravě této zvláštní pochoutky vystřídal a vždy si něco přál do dalšího roku. K tradici také patří ukrytí stříbrné mince do těsta, která měla nálezci v následujícím roce přinést jmění.

Pokud si budete chtít na Vánoce připravit královský originál, přichystejte si peníze – nejlevnější zrovna není. Na internetu lze samozřejmě najít i jednodušší – a tím pádem i levnější – verze. Královští kuchaři připravili recept na dva kilogramové pudinky. Množství je samozřejmě možné zmenšit, důležité je ale zachovat poměry.

Na dva kilogramové pudinky si připravte

250 g rozinek
250 g sušeného rybízu
185 g sultánek (bílé rozinky)
150 g kandovaného ovoce
250 g loje
250 g strouhanky
90 g mouky
12 g pudinkového koření
2 vejce
180 g hnědého cukru
275 ml piva
40 ml rumu
40 ml brandy

 

Zatímco v Británii je běžně k dostání směs koření zvaná „mixed spice“, sehnat ji v Česku bude dost obtížné. Namíchat si je můžete však sami. Na pudinkové koření budete potřebovat hřebíček, koriandr, muškátový oříšek (případně květ), skořici, mletý zázvor, nové koření, kmín nebo kajenský pepř. I v případě koření se však receptury můžou lišit.

Teď už to jen stačí dát dohromady

Smíchejte nejprve všechny suché ingredience, přidejte vejce a další tekutiny. Vzniklou hmotu vložte do vymaštěných misek a vařte v páře zhruba 6 hodin. Hotový pudink můžete skladovat až do vánoc v chladu a temnu. Pudink se podává vždy ohřátý. Pro trochu oživení při podávání ho polijte brandy a zapalte. Dávejte ale pozor, aby na ochutnávku vašeho pudinku nedorazili také hasiči.