Tak jako k českým Vánocům neodmyslitelně patří kapr, bramborový salát a cukroví, Britové si své svátky nedokáží představit bez typického pudinku. A právě o recept na něj se podělila britská královská rodina na svém Twitteru.

Tradiční vánoční pudink se skládá především ze sušeného ovoce, vajec, mouky, loje, koření a alkoholu. Stejně jako u našeho bramborového salátu se ale jednotlivé recepty liší. Každá rodina má totiž svůj vlastní, na který nedá dopustit. Tradiční pochoutka se připravuje dlouho před Vánoci, a tak už je nejvyšší čas se do jeho výroby pustit.

Pudink zraje minimálně měsíc, ovšem někdy klidně i celý rok. Na míchání směsi se podílela celá rodina, každý člen se při přípravě této zvláštní pochoutky vystřídal a vždy si něco přál do dalšího roku. K tradici také patří ukrytí stříbrné mince do těsta, která měla nálezci v následujícím roce přinést jmění.

Přepravci nestíhají! Do kdy objednat dárky, aby přišly do Vánoc?

Pokud si budete chtít na Vánoce připravit královský originál, přichystejte si peníze – nejlevnější zrovna není. Na internetu lze samozřejmě najít i jednodušší – a tím pádem i levnější – verze. Královští kuchaři připravili recept na dva kilogramové pudinky. Množství je samozřejmě možné zmenšit, důležité je ale zachovat poměry.

Na dva kilogramové pudinky si připravte

250 g rozinek
250 g sušeného rybízu
185 g sultánek (bílé rozinky)
150 g kandovaného ovoce
250 g loje
250 g strouhanky
90 g mouky
12 g pudinkového koření
2 vejce
180 g hnědého cukru
275 ml piva
40 ml rumu
40 ml brandy

 

Zatímco v Británii je běžně k dostání směs koření zvaná „mixed spice“, sehnat ji v Česku bude dost obtížné. Namíchat si je můžete však sami. Na pudinkové koření budete potřebovat hřebíček, koriandr, muškátový oříšek (případně květ), skořici, mletý zázvor, nové koření, kmín nebo kajenský pepř. I v případě koření se však receptury můžou lišit.

Výplata 5000 Kč důchodcům začala. Přehled termínů, kdy dorazí právě vám

Teď už to jen stačí dát dohromady

Smíchejte nejprve všechny suché ingredience, přidejte vejce a další tekutiny. Vzniklou hmotu vložte do vymaštěných misek a vařte v páře zhruba 6 hodin. Hotový pudink můžete skladovat až do vánoc v chladu a temnu. Pudink se podává vždy ohřátý. Pro trochu oživení při podávání ho polijte brandy a zapalte. Dávejte ale pozor, aby na ochutnávku vašeho pudinku nedorazili také hasiči.